Het traject

Stap één: selectie
De start van een honden-carrière begint bij de selectie. Wanneer wij een hond tegenkomen, of aangereikt krijgen, die telefonisch geschikt wordt bevonden is de eerste stap gezet naar een persoonlijke ontmoeting.

Stap twee: de ontmoeting
De ontmoeting vindt plaats bij je thuis of bij ons op één van de kennels. Een van onze coaches begint onmiddellijk bij binnenkomst met de evaluatie. Bij deze eerste evaluatie wordt naar het karakter van de hond gekeken. Is deze terughoudend en kijkt ‘ie de kat uit de boom? Of is hij juist uitgelaten en wil hij het liefste honderd kusjes geven? Hoe ver uit de buurt is de bal?

Na deze eerste indruk gaan jullie praten over de karakteristieken van de hond en de situatie. Denk hierbij aan of je hond bij kinderen kan, sociaal is naar mensen en honden, of bang is voor harde geluiden. Hier worden ook alle vragen die je zelf hebt beantwoord. Daarna begint het derde deel van het bezoek, waarbij de coach met de bal naar buiten gaat om de hond te evalueren op:

  • Werkdrift (Hoe actief is je hond?)
  • Apporteert je hond goed?
  • Hoe snel pakt hij een speeltje op?
  • Houdt hij het speeltje goed bij?
  • Is hij geïnteresseerd in b.v. een kistje waar het speeltje in zit?
  • Blijft de hond doorzoeken naar het speeltje of geeft hij snel op?

Mocht je hond op een paar van deze punten niet goed “scoren” betekent dat niet dat je hond afgekeurd wordt.

Is het testen goed gegaan? Dan mag de hond tijdens datzelfde bezoek nog mee. Er worden afspraken gemaakt over de eventuele vergoeding, of de hond naar je terug gaat bij het niet halen van de opleiding of dat wij een nieuw baasje zoeken. Als je je hond wilt volgen kun je ook onze Facebook pagina in de gaten houden of met één van de medewerkers correspondentie uitwisselen.

Stap drie: eerste dag
Bij aankomst wordt de hond geïntroduceerd aan zijn eigen, ruime kennel met bedje. Onze stagiaires gaan meteen aan de slag om de hond op z’n gemak te stellen. Dit wordt gedaan met een groot aantal knuffels, spelen en wandelen. Alles wat maar mogelijk is om de hond positief te introduceren aan z’n nieuwe omgeving, zodat de hond goed op z’n gemak is voor we beginnen aan de trainingen.

Stap vier: verzorging
De kennel zal de hond z’n rustplek worden en heeft zowel een binnen- als buitenverblijf met uitkijk op de speelweide. Hier is altijd vers water aanwezig en de hond wordt een hoge kwaliteit voer gegeven, net als botten en snoepjes. Op zijn tijd wordt er ook vitaminewater aangeboden om de weerstand hoog te houden. Eventuele allergieën zijn geen probleem. Elke dag is er in de ochtend een grote schoonmaak, waar alles grondig wordt gepoetst. In de loop van de dag wordt nog verscheidene keren schoongemaakt, zodat de hond altijd in een proper verblijf zit.
De kennel is er speciaal op ontworpen dat het in de zomer niet te heet wordt en in de winter niet te koud. Er wordt bij ons altijd gekeken naar wat er voor de hond het beste is.

Stap vijf: training
Er zijn een aantal beroepen die je hond kan gaan uitoefenen. Deze zijn:
Zoeker; waar de hond op zoek gaat naar een speeltje dat verstopt is. Dit kan zowel binnen als buiten zijn. De honden leren om systematisch te zoeken tot ze het balletje gevonden hebben. Dit wordt later omgezet van het balletje naar drugs, geld of andere specifieke geuren. Alle soorten honden worden hierbij ingezet. Een Jack Russell kan namelijk heel wat makkelijker door kruipruimtes dan een Labrador, die vriendelijk mensen hun koffers besnuffelt op Schiphol. Of bijvoorbeeld in Zwitserland mensen onder de sneeuw opspoort!

Speurder; deze held wordt ook wel een Personal Detection dog genoemd. Ze zijn op zoek naar mensen en worden overal ter wereld ingezet om een ontsnapte crimineel, een bankovervaller of een vermist persoon op te speuren! Deze honden volgen een specifiek spoor, anders dan een Zoeker, die systematisch een oppervlak afgaat.

Beveiliger; de beveiliger is stoer, groot en bedreigend. Ze lopen zij aan zij met bewaking, met de douane, met de politie of het leger. Ze zijn alert op inbrekers en patrouilleren of verdedigen een persoon of locatie. Deze honden worden aangeleerd om een mouw vast te grijpen in een spannende achtervolging. Ze kunnen hiernaast ook getraind worden op speuren of zoeken om veelzijdiger te zijn.

Deze drie types worden bij ons in de basis getraind. Dat betekent dat we de hond leren om naar de bal te zoeken en op de bal te reageren. Pas wanneer duidelijk wordt waar de hond naartoe gaat, wordt de hond of bij ons of op locatie afgetraind.

De hond mag verschillende keren per dag met ons mee om te trainen, te wandelen en te spelen op de wei. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat de hond het ook leuk heeft, daarom doen wij alles spelenderwijs.

Stap zes: Afstuderen
Na een aantal maanden, die variërend liggen aan de hond en waar deze voor getraind wordt, is het dan zo ver. Hij is afgestudeerd en mag het veld in. Wij weten op dit moment al wat de hond gaat doen en waar. Een persoonlijke begeleider is al toegewezen. Ze worden wereldwijd ingezet, om levens te redden en te zorgen voor veiligheid. De hond wordt op locatie helemaal voorbereid op zijn nieuwe baan en baasje en gaat een glansrijke, pleziervolle carrière tegemoet als held(-in).

Opleiding niet behaald
Heel soms gebeurt het dat een hond de opleiding niet gehaald heeft of medisch wordt afgekeurd. Dan begint het adoptie-proces. Dit betekent dat de hond terug gaat naar het baasje of dat wij er een mooi thuis voor zoeken. Honden worden bij ons nooit ingeslapen, behalve als de hond geen kwaliteit van leven meer heeft om medische redenen. Kijk voor meer informatie bij ‘een hond adopteren’.